onsdag 14. januar 2009

Modernisme

1.Gjør kort rede for særtrekk ved modernismen som litterær retning.
På grunn av økt globalisering på et politisk, økonomisk og kulturelt plan var det i 1890-årene behov for å fremstille verdensbildet som enklere og og mer avgrenset. Enkelt forfattere begynte å uttrykke sin angstfølelse og pessimisme over samfunnsutviklingen. Som følge av store skritt innenfor teknologien, følte forfatteren seg både fremmedgjort og hjemløse i den kalde og kaotiske verden de nå befant seg i. Denne fremtidspessimismen ble mer utbredt utover i slutten av 1900-tallet spesielt ved utbruddet av første verdenskrig. Som var et resultat av menneskenes utvikling i den vestlige verden, det viste seg at denne utviklingen ikke var like bra som alle hadde først trodd. Det har alltid vært vanlig at forfatteren bygger videre på det gamle, modernisten valgte å bryte med dette og lage noe helt nytt. Ny virkelighet og nytt språk lød slagordet. Forfatterne følte ikke lenger at de gamle uttrykksmetodene kunne beskrive følelsene deres, derfor begynte de å eksperimentere og utvikle nye. Dette var starten på modernismen.

Modernisme?
B: KNUT HAMSUN (1859−1952)1. Kva er bakgrunnen for at forfattere og kunstnere bryter med tradisjonell form rundt 1890?


Grunnene til at forfattere og kunstnere brøt med tradisjonell form, var at moderniseringen av samfunnet førte til at det var om å gjøre å holde følge med tidene. Stor forandring og utvikling innen vitenskap, teknologi og medier var noen av faktorene, men også globalisering på økonomisk, politisk og kulturelle områder gjorde at litteratur og kunst nesten var tvunget til utvikling for å holde følge med samfunnets utvikling. Mot slutten av 1800-tallet begynte forfattere å uttrykke kritikk mot samfunn, angst og pessimisme. Dette er typisk for f.eks. Ibsensom begynte med samfunnskritikk på denne tiden. Hamsun var en av de som kritiserte Ibsen. Verden var blitt kald og kaotisk (som følge av modernisering og industrialisering).Etter Første Verdenskrig eksploderte denne pessimismen og forfattere og andre folk var oppgitt over hva den vestlige utviklingen hadde ført til.For kunstnerne gjaldt det også å komme inn på et nytt spor. Ny virkelighet, nytt språk! Nå som verden var så forandret kunne ikke kunstnerne bruke den gamle uttrykksformen lenger. De måtte finne nye metoder for å fremstille en ny situasjon.

2. Gi en kort presentasjon av Knut Hamsun.


Knut Hamsun (1859-1952).

Hamsuns egentlige navn var Knut Pedersen og kom fra Gudbrandsdalen. Da han var ni ble Knud nødt til å bo hos onkelen for at foreldrene skulle betale gjeld. Onkelen var ikke snill, og Knud påførte seg selv skader for å få komme hjem. Allikevel var det i onkelens bibliotek han ble kjent med forfattere som brødrene Grimm, Bjørnson og andre historiske tekster.Han dro fra onkelen som 14, og fikk seg forskjellige småjobber. Han fortsatte å lese hele tiden og 18 år gammel ga han ut sitt første verk ''Den Gaadefulde'' i 1877.Året etter ga han ut boken ''Bjørger'' i Bodø.Det var etter dette at han begynte å forandre på navnet sitt, og endte opp med Knut Hamsun. Hamsun var fra hjemstedet hans, noe som var vanlig for omreisende mennesker å gjøre på den tiden. D skal ha blitt til t ved en tilfeldighet. Denne forandringen kom først ved utgivelsen av ''Sult'' 23 år gammel dro han til Amerika som mange andre nordmenn og ble der fra 1882-84.Knut Hamsun har senere blitt tildelt Nobelprisen i litteratur. Og det er mange andre anerkjente forfattere som har gitt uttrykk for sin beundring av Hamsun.Hamsun brukte, som Ibsen også den retrospektive metoden og han er beskrevet som ''en av de mest innflytelsesrike og oppfinnsomme litterære stilister de siste hundre år'' (Robert Ferguson i Gåten Knut Hamsun).


3. Hva er bakgrunnen for betegnelsen nyromantiker på Hamsun?

Nyromantiken var en reaksjon mot realismen og naturalismen. En naturalist, som er var en forgrenins av realismen ville gjengi virkeligheten nøyaktik slik den var. En nyrommantikker derimot var mer opptatt av å beskrive hvordan det var, ved bruk av personers opplevelser, følelser og psykologi. Mennesket kom nå inn i sentrum. Målet til forfatteren var å få leseren til å kjenne seg igjen i karakterene. I romanen sult brøt Hamsun med den tradisjonelle skrivemåten og startet en ny litterær periode. Sult er et godt eksempel på nyromantisk litteratur fordi romanen skildrer jeg-personens tanker og handlinger uten noen spesiell ytre handling.

4. Presenter romanen Sult.

Hamsuns fikk sitt store gjennombrudd i 1890 med romanen Sult, som senere medvirket til at han fikk tildelt Nobel prisen i litteratur. Sult ble utgitt da han var kommet tilbake til Norge, etter et toårig opphold i Amerika og var den første jeg-romanen i norsk litteratur. Boken omhandler en ukjent, fattig ung man som ønsker å slå gjennom som forfatter. Samtidig viser det seg at hans psykologi motsetter hans eget behov for mat og bosted. Den beskriver hvordan han selv opplevde Amerika og kan anses tildels å være en selv-biografi. Siden har han hentet mye av bokens handling fra hans egne opplevelser da han selv levde på sultgrensen. Romanen skildrer hvor desperate mennesker blir når hverdagen dens er fattigdom og sult, samt hvordan enkeltmennesket reagerer når de mister kontrollen over sjelelivet sitt.


5. Pek på modernistiske trekk i romanen Sult.

Hamsun slo først gjennom på 1890-årene, med jeg- romanen Sult. Der har introduserte sitt eget program for psykologisk litteratur og regnes som en pioner med sin modernistiske skrivemåte. Han sto for en helt ny og ander lese form for litterær menneskeskildring.Når det gjelder modernismen er hovedtrekket fremmedfølelse og det blir satt mer fokus på følelser og tanker. Disse trekkene gjenspeiles godt i Sult. Der man ikke får vite noen spesifikke detaljer angående hovedpersonen. Alt man får vite, er at han er en fattig ung man som har dratt til Kristiania for å bli en forfatter, men istedenfor å slå gjennom føler han seg fremmedgjort og rotløs. Det er mye fokus på hans tanker og følelser.

Ingen kommentarer: